Traversam o perioada in care inovatia in tehnologie avanseaza intr-un ritm foarte rapid si inovatiile ating si sectoarele si domeniile puternic reglementate, cum este contabilitatea si fiscalitatea firmelor.
Noile tehnologii, cum este cloud-ul – de exemplu – intra in piata si de multe ori sunt insotite de schimbari radicale in modelul de stabilire a pretului produselor software.
Vedem ca acele companii care au in ADN-ul propriu adoptia rapida a tehnologiei si a inovatiei au imbunatatiri radicale in productivitate si viteza de lucru si reusesc sa lucreze cu marje superioare firmelor care se adapteaza mai greu schimbarilor.
De aceste tendinte pot profita din plin companiile pentru a-si imbunatati eficienta si a-si securiza cresterea.
In acest context, recent, in atentia publicului a intrat o companie norvegiana, Visma Software, entitate care a intrat in actionariatul SmartBill Romania.
Avand in vedere importanta tranzactiei pentru piata serviciilor de facturare, gestiune si contabilitate din Romania, am pregatit un profil complet al Visma Software, iar dl. Sorin Rotariu – Country Manager al Visma ne-a raspuns la cateva intrebari care completeaza poza.
Cine este Visma Software?
Visma este cel mai mare furnizor de solutii software in cloud pentru firme din Europa, cu afaceri in 2018 de peste 1,1 miliarde de euro si o crestere de peste 30% in primele trei trimestere din 2019.
Este o compania care a crescut rapid, prin inovatie si pentru ca a investit in crestere, relatii cu clientii si cele mai noi tehnologii.
‘Specialitatea’ Visma sunt serviciile cloud si pe baza de abonament (asa numitul model SaaS – software as a service), model care are un ritm de crestere accelerat, tocmai pentru ca aduce multiple avantaje clientilor fata de modelul clasic (solutii software instalate in locatiile clientului).
Sediul principal este in Oslo, dar mai exista 156 locatii distribuite astfel: Norvegia (48), Suedia (52), Finlanda (19), Denemarca (11), Olanda (7), Belgia (1), UK (1), Irlanda(1), Estonia (1), Romania (2), Lituania (2), Latvia (1), Spania (2), Polonia (1), Slovacia (1), Ungaria (1), Argentina (1), Chile (1), Mexic (1), Peru (1), Columbia (1).
Cum arata compania din punct de vedere financiar?
Compania a crescut in anul 2018 in toate sectoarele insa zona de cloud a fost unul din elementele cheie ale cresterii. In anul 2019, la trimestrul 3, compania a inregistrat o crestere a veniturilor cu 36%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In 2018 compania a investit 15% din venituri in devoltarea produselor pe care le ofera.
Visma lucreaza cu un numar de angajati de aproximativ 10.000 , in momentul de fata.
Anul 2018 a fost un an al extinderii in Europa, in care a achizitionat 18 companii, marea majoritate companii cu crestere accelerata in domeniul cloud computing. Prin acestea compania a dobandit access la tehnologii noi, talente si piete noi. Companiile noi nu au fost absorbite practic in compania mama ci lasate sa functioneze independent, utilizand cunostintele si talentele dezvoltate in companiile respective insa aducand in plus cunostiintele, finantarea si viziunea globala.
Astfel, in cursul anului 2018 Visma a devenit unul din cei mai importanti furnizori de soft din Olanda prin 4 achizitii strategice printre care cea mai mare este compania Raet, o companie infiintata in 1965 in Olanda, specializata pe servicii de HR si software de HR gazduit in cloud. In Estonia s-a extins prin achizitia principalului furnizor de servicii software SaaS de contabilitate – Merit Tarkvara iar in Ungaria prin achizitia furnizorului serviciilor online de facturare Szamlazz. In Norvegia compania s-a extins si pe verticala, achizitionand Websystemer AS, un furnizor de solutii software pentru domeniul imobiliar si Smartdok AS, un furnizor de de solutii pentru managementul timpului si resurselor. Ce trebuie remarcat este ca aceste companii achizitionate si-au pastrat independenta si brandul, sunt companii antreprenoriale cu o buna prezenta locala.
Compania a crescut organic prin 160 de astfel de achizitii, devenind in prezent cea mai mare companie software din Nordul Europei si liderul serviciilor in cloud pentru companii din Europa.
Pentru a se putea concentra strict pe serviciile in cloud, compania a procedat si la dezinvestitii – este vorba de renuntarea la Visma Hosting (care oferea servicii de web – domenii, gazduire, securitate, e-commerce si Microsoft Office 365) si Visma Retail (producator de software pentru pietele din UE)
La finalul trimestrului 3 al anului 2019, Visma a procesat 9 milioane de facturi online pe luna, prin intermediul aplicatiilor pe care le detine. Unul din obiectivele produselor si serviciilor software pe care ofera este sa faca factura pe hartie inutila. In trimestrul 3 Visma si-a extins serviciile de e-invoice si in Suedia prin achizitia Scancloud.
Produsele Visma in Europa
In Europa produsele Visma acopera o gama foarte diversa de produse, care variaza de la contabilitate si ERP, la Financial Management, Payroll si HR, Procurement pana la softuri de care sustin, de exemplu administrarea scolilor, gradinitelor si spitalelor.
Visma este o companie privata, nefiind listata la bursa si are deja o amprenta solida in Romania, in doua centre de dezvoltare si suport, in Sibiu si Timisoara.
Interviu Sorin Rotaru – Country Manager Visma Software – exclusiv pentru Contzilla.ro
Contzilla : Care este dimensiunea actuala a Visma in Romania – am vazut ca operati doua centre de dezvoltare – in Sibiu si Timisoara? Care e anvergura si acoperirea operatiunilor actuale din Romania?
SR: Visma are ca baza achizitia firmei Multimedia Capital Romania SRL din Sibiu, in 2007. De atunci a crescut organic ajungand in acest moment la 535 de angajati, 305 in Sibiu si 230 in Timisoara. Ca si structura, Visma in Romania este organizata in Visma Romania Holding SRL care detine Visma Software SRL si actionariatul in “SmartBill”. Viitoarele achizitii se vor afla tot sub umbrela holdingului. Visma Software SRL este un centru de R&D si suport pentru grupul Visma.
Contzilla : VISMA opereaza o gama foarte diversificata de solutii – de la solutii standard de contabilitate si gestiune sau HORECA – pana la enterprise si am vazut chiar solutii pentru gradinite. Cat de repede ne putem astepta ca solutii care nu sunt acum in portofoliul SmartBilll sa ajunga si in Romania?
SR: Asa este, Visma are o gama larga de produse, acoperind practic tot spectrul de suport software economic. Pe termen scurt, nu avem intentia sa localizam niciunul dintre produsele dezvoltate de catre Visma. Si in niciun caz nu o sa venim pe piata romaneasca cu produse concurente SmartBill. Am investit in SmartBill pentru ca am vazut in acest ecosistem un produs matur, fiabil, iubit de catre utilizatori iar cei de la SmartBill fac foarte bine ceea ce fac. Si vor continua pe acelasi drum.
Contzilla : Serviciile de software pentru IMM in Romania sunt inca mult bazate pe solutii locale (adica mai degraba non-cloud), desi este clar ca viitorul este in cloud. Este acesta unul dintre motivele pentru care Visma a intrat acum, in Romania? Vedeti un potential mare de crestere rapida, pe o piata pe care concurenta cloud este mai degraba limitata?
SR: Cautam de multa vreme sa achizitionam solutii locale insa faptul ca majoritatea lor sunt dezvoltate pe tehnologii invechite si nu au acoperire nationala, ne-a facut sarcina foarte grea. Viitorul este in cloud si nimeni nu mai investeste in solutii care treptat au sa dispara de pe piata. Am vazut in SmartBill un ecosistem adaptat nevoilor actuale si viitoare, un portofoliu mare de clienti stabili si multumiti si cu un potential imens de dezvoltare.
Piata autohtona este importanta. Vorbim de peste 500.000 IMM uri active asadar o piata foarte importanta pentru noi si sunt convins ca si pentru competitori. Cu siguranta, digitalizarea serviciilor economice va lua amploare si la noi. Si trebuie sa fim constienti si totodata pregatiti de aceste schimbari.
Contzilla : Cat de importanta este Romania in ecosistemul Visma?
SR: Romania a fost si va fi in continuare foarte importanta pentru Visma. Avand in vedere strategia de extindere rapida in Europa, piata din Romania va juca un rol major in aceasta strategie